Slim omgaan met een stilstaand wagenpark

Veel mensen werken thuis. We weten dus niet of de verwachte leasekilometers dit jaar nog gemaakt gaan worden. Terwijl het wagenpark voor veel werkgevers vaak best een kostenpost is. Dus nu al die leaseauto’s stilstaan, wil je als werkgever natuurlijk ook graag besparen op die vaste kosten. Dat kan met deze tips.

Tip #1. Check wat er mogelijk is binnen je leasecontract
Om te beginnen kan je een herberekening van de leasecontracten laten doen. Dat loont vooral met auto’s waarvan je voorziet dat die de afgesproken kilometers niet gaan bereiken. Je kan het aantal afgesproken kilometers aanpassen of de periode van je leasecontracten verlengen. Vaak is dit al een effectieve manier om je kosten te verlagen.Tip #2. Vraag je medewerkers je tegemoet te komen
Je kan ook je medewerkers vragen een bijdrage te leveren. Ze gebruiken de leaseauto immers nu vooral privé. Dit is uiteraard een vrijwillige keuze van de medewerker, dus spreek van tevoren een periode af waarin de eigen bijdrage geldt.

Tip #3. Wees creatief met leaseauto’s
Een andere optie is om de aflopende leasecontracten niet meteen te vervangen, maar pas wanneer dat nodig is. Als het contract afloopt, kan de medewerker voor een bepaalde tijd niet over een leaseauto beschikken wat op weerstand kan stuiten. Kijk daarom goed wat er binnen de gemaakte afspraken mogelijk is en kom eventueel met alternatieven. Laat bijvoorbeeld de medewerker delen in de tijdelijke kostenbesparing. Dit kan via het loon maar denk ook aan andere manieren zoals het faciliteren van deelauto’s.

Tip #4. Zet leaseauto’s tijdelijk helemaal stil
Wanneer een leaseauto stil komt te staan, bijvoorbeeld omdat een arbeidsovereenkomst niet wordt verlengd, wordt in veel gevallen het leasecontract vervroegd beëindigd. Terwijl dat nog best kostbaar kan zijn en je soms ook een voertuig kan vervangen waarvan het contract afloopt. Soms zitten daar enkele maanden tussen, maar dan kan in overleg met de leasemaatschappij een auto opgeschort worden. In dit geval moet je de auto stallen, maar stopt de verzekeringspremie én betaal je tijdelijk geen motorrijtuigenbelasting.

Tip #5. Overleg en compenseer maatregelen die pijn doen
Het is extreem belangrijk dat je medewerkers begrijpen waarom bepaalde maatregelen nodig zijn. Het stopzetten van een leasecontract kan voelen alsof een verworven recht wordt afgenomen. Zorg daarom dat je het gesprek aangaat met je medewerkers en ook iets nieuws kan aanbieden. Zoals een leasefiets, of een mobiliteitspas van Shuttel waarmee je medewerkers gebruik kunnen maken van deelauto’s.