Wel de lusten, niet de lasten van een eigen auto

De overheid raadt vrij reizen met het openbaar vervoer voorlopig af. Dan is de auto een logische oplossing. Maar niet iedereen heeft het geld voor een nieuwe auto direct beschikbaar of wil direct een groot bedrag aan een auto uitgeven. Voor hen is private lease misschien een optie. Dat is een betaalbare manier om toch een eigen auto te rijden.

Uit de trein, in de auto
Hoe ga je weer naar je werk? Dat is een vraag die veel mensen bezighoudt. Zeker nu het openbaar vervoer geen optie is. En als je lange afstanden moet overbruggen, valt de fiets af en blijft alleen de auto over. Maar wat als je geen auto hebt? Dan is private lease misschien iets voor je.

Zo werkt private lease
Met private lease sluit je zelf een contract met de leasemaatschappij en betaal je maandelijks een vast bedrag. Daar zijn de kosten voor de verzekering, onderhoud en wegenbelasting bij inbegrepen. Wanneer je jouw private lease auto voor woon werk verkeer gebruikt, ontvang je veelal een reiskostenvergoeding vanuit je werkgever. Overige zakelijke ritten kun je vaak declareren voor 19 cent per kilometer.

Welke kosten zijn inbegrepen?
Niet iedere leasemaatschappij vergoedt dezelfde kosten. Bij AutoAbonnement.nl zijn de volgende kosten inbegrepen in het maandbedrag:

 • Wegenbelasting
 • Allrisk dekking
 • Schadeverzekering inzittenden
 • (Inter)nationale pechhulp
 • Ouderhoud en APK
 • Schade- en glasreparatie
 • Reparaties
 • Vervangend vervoer na 24 uur

Zit je altijd aan een private lease contract vast?
Wat als je je baan verliest? Of arbeidsongeschikt raakt? Omdat je een leasecontract afspreekt voor een langere tijd, meestal 24 tot 60 maanden, moet je goed op de voorwaarden letten. Voortijdig opzeggen betekent doorgaans extra kosten. Gelukkig kun je je vaak indekken tegen onvoorziene calamiteiten. Bij alle leasemaatschappijen die zijn aangesloten bij het Keurmerk Private Lease kun je het contract kosteloos opzeggen bij overlijden. Daarnaast bieden een aantal leasemaatschappijen additioneel de mogelijkheid om kosteloos op te zeggen bij onvrijwillige werkeloosheid, arbeidsongeschiktheid of echtscheiding. Bij sommige leasemaatschappijen is dit standaard en gratis, in andere gevallen is dit een optie waar je een meerprijs voor betaald.

Is private lease duur?
Private Lease hoeft niet altijd duurder te zijn dan een treinabonnement. De kosten van een treinabonnement zijn gebaseerd op de afstand die je aflegt: je betaalt 19 cent per kilometer, uitgaande van tweedeklas reizen in de spits. Je kunt je werkgever vragen die kosten uit te keren.
Dus stel dat je 45 kilometer van je werk woont en per maand 20 dagen naar kantoor gaat, dan krijg je € 342,- vergoed.
Voor hetzelfde geld sluit je een leasecontract af en kan je ook nog de brandstofkosten betalen.

Is leasen duurder dan zelf een auto kopen?
Je kan natuurlijk zelf een auto kopen. Een occasion, bijvoorbeeld. Die lijkt al gauw goedkoper dan een leaseauto. Maar vergeet niet dat er bij zo’n eigen auto bijkomende kosten zijn:

 • APK en reparaties
 • Wegenbelasting
 • Verzekering: allrisk of WA
 • Schadekosten die onder eigen risico vallen
 • Afschrijving


Wat betaal je verder nog?
Bij private lease zijn al die kosten verwerkt in een vast maandbedrag. Je weet iedere maand waar je aan toe bent én rijdt een nieuwe auto, helemaal naar jouw wensen. Wat je nog wel zelf moet betalen, zijn de brandstofkosten. Daarnaast zijn kosten voor verkeersovertredingen, het wassen van de auto en eventuele tolkosten voor eigen rekening. Vaak geldt er ook een eigen risico als je zelf een schade veroorzaakt, of als de schade niet verhaalbaar is.

Carpoolen met je leaseauto
Als de kosten voor een leaseauto toch te hoog zijn, kun je misschien carpoolen met een collega. Dan deel je de reiskosten, waardoor je toch een private lease auto kunt betalen. Voor jouw veiligheid en die van je bijrijder kun je hygiënemaatregelen nemen. Een scherm tussen de bestuurdersstoel en die van de bijrijder bijvoorbeeld. Was in elk geval je handen voor vertrek en gebruik ontsmettingsspray voor het stuur en de versnellingspook.