Alternatieven voor het OV

Met het versoepelen van de RIVM-maatregelen kunnen we weer vaker naar kantoor. Maar hoe we daar komen, zal voor veel mensen anders zijn. Zo is het openbaar vervoer voor sommigen nog een beetje te openbaar. Door de anderhalve meter maatregel is de capaciteit lager en veel mensen willen niet met een mondkapje reizen. Gelukkig zijn er allerlei alternatieven waarmee je individueel kan reizen en toch snel, veilig en comfortabel op werk komt.

TIJDELIJKE OPLOSSINGEN
Als je flexibel wil zijn en makkelijk wil kunnen wisselen van vervoersmiddel, dan zijn de tijdelijke oplossingen hieronder wellicht iets voor jou:

Verhuur
Met huren heb je altijd snel beschikking tot tijdelijk vervoer. En je zit nergens aan vast, want de looptijd van de overeenkomst is flexibel. Je kan zelfs per dag huren. Bovendien kan je het contract aanpassen aan jouw wensen en betaal je alleen zolang het nodig is. Zo ben je mobiel én flexibel.

Maak gebruik van deelvervoer
De deeleconomie dringt ook door in ons vervoer. We gaan van bezit naar gebruik. Er zijn verschillende platforms waarmee je een deelauto kunt reserveren. Deze auto’s staan op een vaste hub of plek in de buurt. 24/7 beschikbaar, gewoon via een app of chipkaart.

Als je vaak korte afstanden aflegt in de binnenstad, is de leenfiets een goede oplossing. Bike sharing is flexibel en wordt steeds populairder. Dat geldt ook voor e-scooters.

Fietsabonnement
Wil je snel en voor een onbepaalde tijd toegang hebben tot een fiets? Dat kan met een fietsabonnement. Je kunt het abonnement volledig afstemmen op jouw behoeften. En als de fiets stuk is, wordt-ie direct omgeruild voor een nieuwe. Je betaalt een vast bedrag per maand en het contract is maandelijks opzegbaar.

STRUCTURELE OPLOSSINGEN

Zoek je een structurelere oplossing voor de huidige uitdagingen in het openbaar vervoer? Dan zijn deze mogelijkheden misschien iets voor jou:

Private lease
Bij private lease sluit je zelf een contract met de leasemaatschappij. Je betaalt maandelijks een vast bedrag. Inbegrepen zijn de kosten voor verzekering, onderhoud en wegenbelasting. Voor dat geld kun je een nieuwe en veilige auto uitkiezen, die je mag gebruiken voor zakelijk en privé verkeer gedurende je leasetermijn. Woon-werkverkeer wordt uitgekeerd als reiskostenvergoeding uit het mobiliteitsbudget van je werkgever. Extra zakelijke ritten kun je wel declareren bij je werkgever, voor 19 cent per kilometer.

Leasefietsen
Sommige werkgevers stellen een fietsregeling ter beschikking. Sinds kort kan dit ook met een leaseregeling. Er is namelijk een nieuwe fiscale regeling voor leasefietsen waar je gebruik van kunt maken. Deze regeling geldt zowel voor de speed pedelec, de e-bike als de gewone fiets. Ga in gesprek met je werkgever over de mogelijkheden!Alleen als het echt niet anders kan
Het OV kun je niet meer te pas en te onpas gebruiken. En de fiets mag niet mee aan boord. Het dringende advies luidt om thuis te werken en alleen met het OV te gaan als het echt niet anders kan. Heb je geen ander vervoer en moet je toch met de bus of trein, houd je dan aan de regels die de overheid heeft gesteld. Houd anderhalve meter afstand, draag een mondkapje en volg de instructies van het personeel.