Flexibele alternatieven voor het OV

Met de versoepeling van de RIVM-maatregelen kunnen we straks weer vaker naar het werk gaan of naar klanten toe. Maar de manier waarop zal niet meer hetzelfde zijn. Reizen met het openbaar vervoer is bijvoorbeeld de komende tijd niet meer zo vanzelfsprekend, als mensen bijvoorbeeld niet willen reizen met een mondkapje en omdat de capaciteit met anderhalve meter drastisch lager is. Gelukkig zijn er vervoersmiddelen waarmee je individueel kan reizen en waarmee je snel, veilig en comfortabel op je bestemming kan komen.

Dit zijn enkele oplossingen die een alternatief voor het OV bieden:

Lease een auto
Is een auto huren of shortleasen te duur dan zijn zakelijk of private lease mogelijke alternatieven. De looptijd van deze leasevormen zijn langer maar de maandelijkse kosten daardoor lager. Wanneer je in het geval van zakelijke lease bang bent dat je met een langlopend contract achterblijft wanneer je werknemer voor een nieuwe werkgever kiest kun je hierover afspraken maken. Bijvoorbeeld dat de werknemer (een deel van) de kosten voor het vroegtijdig opzeggen voor eigen rekening neemt. Wil je helemaal geen risico? Dan kun je je werknemer faciliteren met een private lease aanbod. Hierbij gaat de werknemer het leasecontract aan. Een financiële bijdrage vanuit de werkgever kan eventueel via de reiskostenvergoeding of via het loon geregeld worden.Lease een (elektrische) fiets

Je kunt je werknemers voor langere termijn een fiets ter beschikking stellen. Dit kan je doen door een leaseregeling in te zetten, zodat jouw werknemers op een gunstige manier beschikking kunnen krijgen over een gewenste fiets. Je kunt hiervoor gebruikmaken van de nieuwe fiscale regeling voor 'leasefietsen' waarbij het mogelijk is om dit budget neutraal toe te passen. Deze regeling is voor verschillende type fietsen mogelijk, zoals een speed pedelec, e-bike of 'gewone' fiets. En als werkgever bepaal je zelf of je meebetaalt aan de leaseregeling voor de fiets. Een goede manier om je werknemers energiek en fit te houden.

Delen in plaats van poolauto’s
Deelauto’s hoeven niet meer perse op publieke plekken te staan. Ook binnen een organisatie kunnen poolauto’s op een slimme manier deelbaar gemaakt worden. Zo bied je medewerkers die vanaf kantoor naar een zakelijke afspraak willen reizen, een goed alternatief voor het openbaar vervoer. Veilig en gebruiksvriendelijk zonder fysieke sleuteloverdracht of zorgen over het beheer.