Van vast naar flexibel: betalen naar gebruik

Meer dan 60% van de Nederlanders werkt op dit moment thuis. Het openbaar vervoer telt 90% minder reizigers dan vorig jaar. Aldus het CBS. En er zijn bijna geen files meer. Leasecontracten en OV-trajectkaarten lijken opeens achterhaald. We willen niet meer vast zitten, we willen flexibel zijn als het gaat om mobiliteit. Want waarom zou je vaste reiskosten willen als je kan overgaan op betalen naar gebruik?

Met deze 5 tips kan je jouw mobiliteitsbeleid bijsturen naar het nieuwe normaal.

1. Maak gebruik van deelvervoer
Via verschillende platforms kunnen jouw medewerkers online een deelauto reserveren als dat nodig is. Deelauto’s staan klaar op een vaste hub of plek in de buurt en kan je 24/7 openen met een app of chipkaart. Je betaalt alleen voor de tijd dat je het voertuig gebruikt. Vanzelfsprekend wordt de hygiëne in deelvervoer extra in acht genomen, zeker nu.

2. Lease een fiets
Je kan je medewerkers ook voordelig laten fietsen. Met een fietsleaseregeling bijvoorbeeld. Dan heb je geen onderhouds- en verzekeringskosten en voor je medewerkers is het fijn dat ze geen grote aanschaf hoeven te doen. Bovendien is het goed voor de gezondheid van je personeel én de gezondheid van de wereld. Deze regeling is voor verschillende fietsen mogelijk: een speed pedelec, een e-bike, of gewoon een gewone fiets.

3. Fietsabonnement
Wil je jouw medewerkers snel en voor onbepaalde tijd beschikking geven tot een fiets? Dat kan met een fietsabonnement. Die kan je volledig afstemmen op jouw behoeften. Geef elke medewerker een eigen fiets of zet poolfietsen in voor jouw bedrijf waar iedereen gebruik van kan maken. Je betaalt een vast bedrag per maand en het contract is maandelijks opzegbaar. Service en onderhoud zijn inclusief.

4. Eén platform voor al je vervoer
Als je bijdraagt aan een vast reiskostenbudget voor je medewerkers en ze reizen nu minder, of helemaal niet, dan betaal je op dit moment meer dan de daadwerkelijk gemaakte kosten. Met een mobiliteitsplatform is dat voorbij. Je medewerkers krijgen een kaart waarmee ze overal kunnen inchecken en die al hun maandelijkse reiskosten betaalt: trein, tram, bus, OV-fiets, brandstof, elektrisch laden, parkeren, vervangend vervoer, of een deelauto. De kosten worden automatisch verwerkt in het platform en op één btw-factuur bijgehouden. Zo betaal je nooit meer dan er is gereisd. Kortom: het mobiliteitsplatform biedt ongekende flexibiliteit. Voor jou, en voor je personeel.


5. Verhuur of shortlease
Met het huren van een auto beschik je snel over tijdelijk vervoer. De looptijd van de overeenkomst is flexibel en kan aangepast worden aan jouw wensen. Je betaalt alleen wat je op dat moment nodig hebt en zit nergens aan vast.

Je kan ook kiezen voor short lease. Dan combineer je de flexibiliteit van huren met het prijsniveau van leasen. Dus geen langlopende leasecontracten met afkoopboetes, maar wel een eigen auto die je helemaal zelf kan samenstellen. De looptijd kan je vaak flexibel aanpassen.