Bereikbaarheid in het nieuwe mobilitijdperk

Goed bereikbaar zijn is voor een bedrijf belangrijk. Niet alleen voor je klanten, maar ook voor het personeel. Maar sinds een paar jaar wordt de binnenstad steeds minder bereikbaar met de auto. En dat gaat voorlopig niet veranderen. Gemeenten dringen het autogebruik terug door stadsdelen autoluw te maken en parkeertarieven te verhogen. Het openbaar vervoer is dus voor veel mensen dé manier om op werk te komen. Maar met de crisis is het openbaar vervoer voor veel mensen nog een beetje te openbaar. Gelukkig zijn er allerlei andere oplossingen om bereikbaar te blijven.

Mobiliteitshub aan de rand van de stad
In de stad zijn de parkeerplaatsen beperkt. Maar met een mobiliteitshub net buiten de stad, ben je toch goed bereikbaar. Je werknemers leggen dan de laatste paar kilometers af met een (elektrische) fiets. Deze Park&Bike hubs worden bijvoorbeeld op een P+R locatie ingericht. Je kunt een hub aanleggen voor je eigen bedrijf, maar het kan ook samen met ‘de buren’ op hetzelfde bedrijventerrein.

Mobiliteitshub op locatie
Naast een mobiliteitshub aan de rand van de stad, kan je ook een hub inrichten op jouw bedrijfslocatie. Je beschikt dan over een flexibele mix van voertuigen zoals elektrische auto’s, e-fietsen en scooters. Dit is vooral handig bij veel diensttripjes.

Mobiliteitshub en OV
Je kan ook de mobiliteitshub combineren met het OV. Personeel komt met de trein en huurt op het station een elektrische fiets of scooter voor het laatste stukje. Dit is weliswaar niets nieuws, maar je kan dus ook speciaal een hub aanleggen voor jouw bedrijf. Zo heeft je personeel altijd beschikking tot het juiste vervoer.

Alles via een app
Deelvervoer via mobiliteitshubs is makkelijk omdat de app alles regelt en registreert. Personeel kan zelf voertuigen reserveren en gebruiken. Dat scheelt een hoop administratieve rompslomp zoals agenda- en sleutelbeheer. Bovendien kan je als werkgever een koppeling maken met een mobiliteitsplatform zodat je direct de financiële administratie regelt en eventueel vastlegt welke kosten de werknemer zelf betaalt.

Fietsabonnement
Wil je snel en voor een flexibele periode je werknemers een fiets ter beschikking stellen? Dan is een fietsabonnement waarschijnlijk iets van jouw bedrijf. Je kunt het abonnement volledig afstemmen op de behoefte van de medewekers. Geef iedereen een eigen fiets of gebruik poolfietsen. Je betaalt een vast bedrag per maand en het contract is maandelijks opzegbaar. En als de fiets stuk is, dan wordt hij direct omgeruild voor een nieuwe. Dan heb je er verder geen omkijken meer naar. Ook zijn er abonnementen voor bakfietsen die maandelijks opzegbaar zijn voor bijvoorbeeld medewerkers in de service logistiek.

Lease een (elektrische) fiets
Je kunt je werknemers voor langere termijn een fiets ter beschikking stellen. Dit kan je doen door een leaseregeling in te zetten, zodat jouw werknemers op een gunstige manier beschikking kunnen krijgen over een gewenste fiets. Je kunt hiervoor gebruikmaken van de nieuwe fiscale regeling voor 'leasefietsen' waarbij het mogelijk is om dit budget neutraal toe te passen. Deze regeling is voor verschillende type fietsen mogelijk, zoals een speed pedelec, e-bike of 'gewone' fiets. En als werkgever bepaal je zelf of je meebetaalt aan de leaseregeling voor de fiets. Een goede manier om je werknemers energiek en fit te houden.