Drie tips om alleen te betalen naar gebruik

Meer dan 60% van de Nederlanders werkt op dit moment thuis. Het openbaar vervoer telt 90% minder reizigers dan vorig jaar. Aldus het CBS. En er zijn bijna geen files meer. Vervoer met vaste reiskosten, zoals leasecontracten en OV-trajectkaarten, lijken opeens achterhaald. Flexibiliteit is de nieuwe norm. Met deze 3 tips zit je niet meer vast aan hoge kosten en betaal je alleen voor het gebruik:

Tip 1: Deelvervoer
De deeleconomie dringt ook door in ons vervoer. We gaan van bezit naar gebruik. Via verschillende platforms kan je een deelauto reserveren. Deze auto’s staan op een vaste hub of plek in de buurt. 24/7 beschikbaar, gewoon via een app of chipkaart. Je betaalt alleen voor de tijd dat je het voertuig gebruikt. Vanzelfsprekend wordt de hygiëne in deelvervoer extra in acht genomen, zeker nu.

Als je vaak korte afstanden aflegt in de binnenstad, is de leenfiets een goede oplossing. Bike sharing is flexibel en wordt steeds populairder. Dat geldt ook voor e-scooters.

Tip 2: Fietsabonnement
Wil je snel en voor een onbepaalde tijd toegang tot een fiets? Dat kan met een fietsabonnement. Die kan je volledig afstemmen op jouw behoeften. Je betaalt dan een vast bedrag per maand en het contract is maandelijks opzegbaar. En als de fiets stuk is, wordt-ie direct omgeruild voor een nieuwe.

Tip 3: Verhuur of shortlease
Met huren heb je altijd snel beschikking tot tijdelijk vervoer. En je zit nergens aan vast, want de looptijd van de overeenkomst is flexibel. Je kan zelfs per dag huren. Je kan het contract dus aanpassen aan jouw wensen en betaalt alleen zolang dat nodig is. Zo ben je mobiel én flexibel.

Je kan ook kiezen voor short lease. Dan combineer je de flexibiliteit van huren met het prijsniveau van leasen. Dus geen langlopende leasecontracten met afkoopboetes, maar wel een eigen auto die je helemaal zelf samenstelt. De looptijd kan je vaak flexibel aanpassen.